De eerste ‘biobanken’ staan te pronken op het centrale plein bij Schiphol Plaza.

De eerste ‘biobanken’ staan te pronken op het centrale plein bij Schiphol Plaza. Het ‘biobased’ straatmeubilair is een visitekaartje en toont perspectief voor de circulaire economie. De banken zijn mede ontworpen en gemaakt door studenten van de Inholland-opleidingen Luchtvaarttechnologie en Tuinbouw & Agribusiness. In het project werken Inholland Delft, luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar TheSolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep samen.

De samenwerkingsovereenkomst Biobased Straatmeubilair in augustus 2015 was een nieuwe stap richting een biobased economy. Niet alleen op Schiphol, maar ook op andere publieke locaties in de gemeente Haarlemmermeer komen banken te staan.

 

Gewassen omgeving Schiphol

Schiphol stimuleert het verbouwen van gewassen als vlas, vezelhennep en olifantengras in haar directe omgeving. Ze absorberen namelijk niet alleen geluid en CO2, maar ze worden ook gemeden door grote vogels en kleine vogels willen er niet in nestelen. Vogels kunnen een gevaar vormen voor de vliegveiligheid.

Duurzaam en biobased

Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens ter wereld te worden. Dat doet ze onder andere door circulair en biobased te ondernemen. Zo maakt zij van het afvalwater mestkorrels voor de omgeving en het beton van oude platformen wordt hergebruikt bij nieuwe bouwwerkzaamheden. Bij nieuwe grondstoffen wordt waar dat kan voor biobased gekozen. Daar zijn deze designbanken een voorbeeld van.

Later dit jaar komen er nog twee biobased banken bij op Schiphol en vier elders in de gemeente Haarlemmermeer.