MISCANTHUSGROEP haarlemmermeer

Wij telen Miscanthus ook bekend als olifantsgras.
Een gewas dat vele duurzame toepassingsmogelijheden heeft, bekend staat om haar CO2 reductie en een postitieve bijdrage levert aan de huidige klimaatvraagstukken.
Wij hebben een actieve rol in een onderzoek dat inzicht geeft in de teeltperspectieven in uiteenlopende Europese teeltgebieden.

over ons

Miscanthusgroep Haarlemmermeer is een coöperatie van bedrijven actief in akkerbouw, agrarisch loonwerk, en groen onderhoud. Wij houden ons daarnaast ook bezig met de teelt van Miscanthus Gigantheus , of wel Olifantsgras .

In een drukke verstedelijkende regio als Haarlemmermeer streven wij er naar gewassen te telen die niet alleen volume produceren , maar ook antwoorden kunnen leveren op omgevingsvragen zoals bijvoorbeeld :
– De ganzenproblematiek rond Schiphol , het dempen van vliegtuiglawaai
– Het reduceren van co2 en fijnstof
– En het bijdragen aan een groenere economie.

Naast verschillende soorten Miscanthus telen we ook een aantal andere gewassen als vlas, vezelhennep, koolzaad , quinoa , etc als mogelijke grondstoffen voor een biobased economy.

 

CONTACT

E-mail
Info@miscanthusgroep.nl

Telefoon
Hein van Elderen: 06-22492371
Gertjan Petrie:        06-50292192
Erik Oostwouder:  06-51564056
René Monster:        06-53107987

‘Supergewas’ Miscanthus vol potentie

Miscanthus heeft meer dan eens jubelende kwalificaties als milieuvriendelijk ‘supergewas’ meegekregen, maar voordat het op een economische gezonde manier een hele reeks hoogwaardige producten oplevert – denk aan papier, kleding, biobrandstof, biobeton en bioplastic – moet er wel wat gebeuren. Miscanthusgroep Haarlemmermeer doet mee aan onderzoek dat inzicht geeft in de teeltperspectieven van verschillende miscanthus-types in uiteenlopende Europese teeltgebieden.

biobases gewas

Gewas

Miscanthus is een C4-gras afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het is een zeer efficiënt gewas dat na een periode van twee jaar tot 20 ton droge stof per jaar in Nederland kan opleveren. Het kan jaarlijks worden geoogst gedurende een teeltperiode van twintig/vijfentwintig jaar. De biomassa kan worden gebruikt voor een breed scala van gebruikstrajecten, waaronder verbranding, conversie naar bio-ethanol, productie van bouwmaterialen, cellulose en basischemicaliën.

Toepassingen olifantsgras

TOEGEVOEGDE WAARDE

De Miscanthusgroep streeft naar optimale waardeketen door samenwerkingsverbanden in verschillende deelgebieden en gebruikt daar Miscanthus voor als de duurzame grondstof voor de bio-based economie. Het is ons doel om de koppeling van de enkele waardeketens te vergemakkelijken en het gebruik van residuen en zijstromen te bevorderen.

DUURZAAMHEID

Het ongeremde gebruik van fossiele hulpbronnen door de mens leidt tot een hele reeks milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, een van de ernstigste problemen van onze tijd. De vervanging van op fossielen gebaseerde bio-based waardeketens wordt gezien als een manier om deze gevolgen te verzachten. Miscanthus (Olifanstgras) kan zo’n vervanging zijn en een positieve bijdrage leveren.